januari 12, 2013

Smarta hem

Nu har äntligen killarna kommit tillbaka från julledigheten så det börjar hände lite saker i huset igen. Fortfarande i mitt tycke tråkiga saker som görs nu. Dom håller på att göra i ordning för inkoppling av värmesystemet som ska vara ute i ladugården. Vi ska ha allt ved, pellets, solvärme mm. Från ladugården går det en kulvert över gårdsplanen ner i husets källare där teknikrummet kommer att ligga., Inte så spännande men eftersom jag vill ha värme i huset och gästhuset, tempererad pool och varmvatten i kranarna så måste det ju göras. Det blir vattenburen golvvärme överallt så man slipper dom i mitt tycke tråkiga elementen. Solpanelerna är ju inte heller någon rolig historia, men dom kommer att sitta på baksidan av ladugården så dom kommer inte att synas.

Yngste sonen är elektriker och det är han som hjälper oss få fram rätt belysning utomhus . Något som jag inte har så stor erfarenhet av. Han har redan ordnat belysningen på ladugården. Det är så vackert när det lyser på kvällen.

I veckan har jag även gått igenom alla rummen med elektrikern så han får börja rita elschema, Det gäller att ha planerat var vi ska ha taklampor, var tvättmaskin och torktumlare ska stå,var alla vitvaror ska komma osv. Sedan får man tänka till så man får kontakter där man vill ha dom tex för strykjärnet och i köksön, för mikrougnen som jag gömmer i skafferiet. ,Vi ska även ta ställning till var telefon och Tv ska vara någonstans.. Huset som vi bor i nu är väldigt mörkt så vi planerar in många fler ljuspunkter i nya huset. Det kommer att bli ett så kallat smart hem, dvs vi ska kunna styra belysningen och ljudet i dom olika rummen via mobil eller fjärrkontrollen. Det ska vara väldigt smidigt och enkelt att sköta när man väl har programmerat in hur man vill ha det.

Vi har även börjat titta lite på hur hus, pool och trädgård ska belysas. Jag vill att det ska kännas lagom upplyst när man har parkerat bilen och man ska ta sig in i huset. Även altanerna ska ju ha rätt belysning så det blir trevligt att sitta där och att det finns kontakter på rätt ställe så man kan ha en fin gran till jul som lyser utan att man ska behöva kliva över sladdar eller kunna sitta ute och rosta bröd eller grädda våfflor.
Lika viktigt som det är med lite softad mysbelysning, lika viktigt ät det att man kan få rejäl belysning om man behöver det. Av den anledningen ska jag ha dimmer på alla tändknappar.. Det är underbart när man går upp på morgonen att få en lite mjukare belysning framför allt i badrum och kök. Det har varit lite svårt att hitta glödlampor som fungerar när man har dimmer men det verkar som om det problemet är löst nu. Vi kommer att blanda taklampor, bordslampor, inbyggd belysning i fönsterkarmen och några spotlights.Spotlights är inte min favoritbelysning men helt ok om man inte har hela taket fullt. Framför allt inte när man har så lågt i tak som vi har ( 2,15)

Jag visar några lampor som jag tycker är väldigt vackra, den översta är Johans Carpiers lampa, den andra är Josef Franks klassiska taklampa. Dom andra två bilderna kommer jag inte ihåg var jag har fått ifrån. Kopparna är ett litet pyssel som man kan göra själv.Limmar ihop kopp och fat, borrar i botten och kopplar in elen. Jättesnyggt på rätt ställe.

Hej så länge
Cicci


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar