januari 02, 2013

Golv och färger

När man renoverar eller bygger nytt upptar huset hela ens vakna tid. Man tänker på olika lösningar, man skissar på olika förslag, man tittar på bilder hur andra gjort och man försöka skapa en visuell bild av hur huset ska se ut när allt är klart. Jag brukar blunda och vandra runt i huset och känna om möblerna står rätt. Ja, lite knäpp är jag.

Två saker tycker alltid jag är extra svårt att bestämma, vilket golv man ska ha och färgsättningen i dom olika rummen. Det finns ju så många olika stilar, så mycket som är snyggt. Det viktigaste valet är golvet, det är ju ingenting man byter. Det innebär att det ska vara tåligt och tidlöst. Framför allt gäller det att hitta ett klinkers och kakel till badrummet som känns lika snyggt om 15 år som det gör idag. Jag tycker man ska akta sig för färger och mönster som är trendiga just nu. Sånt som är väldigt inne år ett är väldigt ute år två och i ett badrum kan man ju lätt byta färg på handdukar och annat smått och få stora förändringar. Efter mina år i Frankrike är jag också lite anti till helkaklade badrum, första gången jag skulle renovera ett badrum där nere tittade killen i affären lite konstigt på mig när jag visade upp skissen på mitt badrum och så frågade han om vi även helkaklade våra kök i Sverige.

För att ett hem ska kännas harmoniskt ska man göra så få val som möjligt, man väljer ett golv i hela huset, man väljer ett klinker som man lägger i alla rum som ska ha klinkers. Man väljer en färgskala och håller sig till den. Jag menar inte en färg jag menar en färgskala. ( jag återkommer om det längre fram det får ha ett eget inlägg) Det skapar en bas som ger hemmet ett lugn. Man låter alla stoppade möbler vara enfärgade och frossar sedan i blommiga och prickiga ( kul) rutiga och randiga och alla andra härliga mönster i kuddar, plädar, mattor. Sedan byter man när man tröttnat. Jag är lite kluven till valet av gardiner, men säger enfärgat till dom flesta rum med undantag av kök där det kan behövas lite mönster och färg eftersom det är så mycket trä. Då kan ett par mönstrade gardiner göra köket mer ombonat. Nu tänker ni att jag är tråkig, och då säger jag kanske, men om ni försöka tänka på platser eller hem där ni har mått bra så finns det ofta en bas som gör att den känslan infinner sig, vi behöver inte gå längre än till naturen, den har olika färger olika delar av året men hösten har sin färgskala och våren har sin. Det tror jag är en av anledningarna till att naturen skapar ett lugn inom oss och det är den känslan ett hem ska ge.

Inga bilder denna gången, nu är det bara visuellt.

KramarInga kommentarer:

Skicka en kommentar