april 17, 2011

Göra din egen örtagård?

Jag håller på att göra vår fint på min altan hemma och en sak som jag skall göra är en örtagård. Hur underbart doftar inte kryddor? Dessurom känns det lyxigt att kunna gå ut och hämta egna kryddor till maten eller bakningen. Men hur gör man då?
Det man skall tänka på är att kryddväxterna älskar sol. Ställ krukan i ett soligt läge ute eller i ljust fönster. Vattna regelbundet men låt jorden torka upp emellanåt. Tänk på att växterna behöver vänja sig långsamt vid sol och vind. När du nyss flyttat dom utomhus så ställ dom skuggigt när solen steker som mest och skydda dom för hård blåst.  Se till att basilikan inte utsetts för temperatur under 10 grader.

Enklast att klara av är det riktigt torktåliga örterna såsom oregano, dragon, timjan, citrionmeliss, salvia och rosmarin. Persilja, basilika och mynta kräver mer regelbunden vattning. Ju större jordvolym i krukan-desto längre klarar sig plantorna på en vattning. Ge halvdos näring en gång i veckan.

Kryddor är relativt billiga väster som man med gått samvete kan köpa nya av varje år. Om du vill kan du låta dom stå kvar utomhus och se vilka som överlever vintern. Rosmarin, citronverbena och lager är tillexempel inte härdiga utan måste övervintras frostfitt om dom skall ha en chans att klara sig. Basilika är ettårig och håller då bara en säsong.

Skörda kryddorna innan de blommar i Juli-augusti, gärna på förmiddagen när halten av eteriska oljor är som högst. Lägg dom på en torkställning eller sprid ut dom på en tidning så dom kan torka. Det är viktigt att platsen är varm, torr och skuggig. Förvara torra örterna i m,örka burkar så behåller de smak och doftt bäst.

Det var lite enkla tips hur du gör din lilla örtagård.
Lycka till

ALexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar