februari 26, 2014

Låt det ta tid

Att skapa ett hem tar tid. Om man som jag i princip inte har några saker som ska med till nya huset tar det extra lång tid, ibland flera år innan man är nöjd.

Ett stort problem är att välja färg och tapeter innan man har bestämt vilken soffa, gardiner och mattor man ska ha, jag är ingen vit person, men dom rum som saknar möbler kommer att få vita väggar tills jag vet hur rummen ska inredas.

Jag har en bild i mitt huvud hur jag vill att mitt hem ska bli, det ska vara varmt och ombonat. Det kommer att ta lite tid att få till det, men det gör ingenting. Att skapa ett hem är en process, låt det ta tid.





Halltapet

Blev så förtjust i en tapet som jag såg när jag var i Lilla Soffbutiken i Göteborg. Tänkte först ha den i vardagsrummet men efter moget övervägande kände jag att den blir bäst i hallen. Den varma röda färgen kommer att ge ett ombonat första intryck. Det är tapeten som är i högra hörnet som jag ska ha.

Hallen är det rum man ser sist när man går hemifrån och det första man möts av när man kommer hem. Därför är det extra viktigt att man lägger ner lite omsorg i hallen. Dold förvaring, mysig belysning, vackra gardiner, växter och saker du tycker om i fönsterkarmen Sedan kan det vara kaos i dom andra rummen, bara det inte är det första du ser, det är en stressfaktor för dom flesta att snubbla in över skor och skolväskor, jackor på golvet och allmänt rörigt. Har du även en kombinerad hall och tvöttstuga kan en synlig överfull tvöttkorg suga ut den sista av din energi. Tänk på det.



Toalettapet

Den hör tapeten har jag valt till toaletten.Den kommer från Carma och serien heter Ceylon. Den kommer att bli så snygg till terracottagolvet. Toaletten är under trappan och är pyttepytteliten, men det fanns ingen annanstans att placera den. Får göra det bästa av det. Då kan en vacker tapet och en guldspegel hjälpa till . Toaletten blir visserligen inte större men ögat får andra saker att fokusera på än storleken på rummet.

Tapet till gästrummet

Nu är tapeten till gästrummet beställd. Blev väldigt förälskade i en William Morris tapet. Tror den kan bli riktigt mysig med rätt gardiner och sängkläder. Tappade nog den röda tråden i inredningen när jag valde den, men blir man kär så blir man.

februari 25, 2014

Köket tar form

Nu är köket på plats, det blev precis så bra som jag hoppades när jag ritade det. Härlig känsla med köksskåp som är byggt i ett stycke. Ser gediget ut.

Skåpen ska vara vita men jag tror att jag ska vara så djärv så att jag vågar måla pärlsponten i samma gröna färg som spisen. Blir det inte bra är det ju bara att måla om.
Köket är så pass stort med mycket ljusinsläpp så jag tror att det kommer att kännas ljust och ombonat trots lite mörkare färg på väggarna.

Ekskivorna är beställda, målaren är på gång. Det börjar närma sig.















Platsbyggda möbler

Innan golvlisterna kommer på plats har snickarna fått bygga dom bänkar, skåp, garderober och bokhyllor jag vill ha så att golvlisten sätts runt möbeln. Jag tycker det ger en tyngd till huset.

Så på övervåningen bygger dom en bokhylla, i vårt sovrum bygger dom ett skåp i hörnet, hyllor som döljer fläktröret, ovanför trappan under snedtaket byggs en garderob, och i göstrummets lilla fack bygger dom en liten bokhylla.

På nedervåningen är skobänken i groventren redan på plats och i köket är bänken bredvid vedspisen klar. Under sittplatsen ska veden ligga.

Känns bra att tagit till vara på så många utrymmen som annars bara blir dödutrymme.











februari 24, 2014

Groventre

Den 2 meter långa skobönken är färdigbyggd, garderoberna är på plats. Klart för målning, men jag kan inte bestämma mig, vita eller gröna väggar. Ibland är livet extra svårt.



Tvättstuga

Nu är tvöttstugan i princip klar. Pärlsponten och skåpen ska målas. Ekskivorna är beställda, porslinstvöttsället ska sättas på plats så fort rördragningen är klar därefter ska torktumlare och tvättmaskin kopplas in.

Ska bara bestämma mig om jag ska ha vita eller gröna vöggar och vilken blandare jag ska ha.

Sedan får snickarna göra det bästa av den fula fläkten som har kommit lite för långt ner . Jag kommer att reta mig på det ett tag, sedan lär jag mig leva med det.







februari 05, 2014

Slutskedet

Nu är det inte många veckor kvar innan allt är klart. Det vackra trägolvet är lagt. Badrummet är kaklat och Erik håller på att foga golvet i tvättstugan och groventren. Snickarna håller på att sätta in dörrarna. Vår fina trappa är på plats.

På måndag ska övervåningen vara klar, då kommer målarna. Jag längtar så tills vi kan tömma huset på alla verktyg och maskiner och riva ut täckpappen som ligger på golvet. Väldigt nöjd med allting.

Målarna har som tur är mycket snickerier att måla innan det är väggarnas tur. Det ger mig lite respit eftersom jag fortfarande inte kan bestämma mig för vilken färg eller tapet vi ska ha.

Jag vet, det ser inte ut som om vi är färdiga , men det ser värre ut än det är.