februari 18, 2013

Snygga mattor

Ibland hittar man något som man blir förälskad i och måste köpa fast man inte vet var det passar någonstans. Så var det när jag var i Paris och blev kär i två mattor. Så trots att jag tänkt att mitt nya hem skulle gå i ljusa toner gick jag och köpte 2 röda kelim mattor. Väldigt snygga, mitt hjärta blir varmt av lite mustigare färger så som rött, brunt och grönt. Mina tre favoritfärger när det gäller inredning. Lite udda, jag vet. Men det blir väldigt ombonat. När jag ändå var i farten köpte jag en vacker cremefärgad servis med en kant som går i rött och grönt så nu är det bara till att fortsätta i den stilen. Skönt nu behöver jag inte fundera på färgsättningen i huset. Det finns väldigt många andra beslut som måste tas, till exempel vill jag ha marockanskt klinkers i badrummet dom närmaste 15 åren? Ja, jag tror faktiskt det.

Du ser nog vilka 4 bilder som var inspiration ( väldigt vackra), men helt fel till mina nya mattor.
Som tur är har vi ett gästhus på tomten som också ska renoveras. Där ska jag frossa i dom ljusa färgerna. Tror jag,















februari 11, 2013

Köksfunderingar

Just nu känns det som vi är inne i den delen som är den jobbigaste biten när man renoverar eller bygger. Alla dessa val man ska göra. Roligt, javisst, men utbudet är så stort och det finns så många olika stilar att välja mellan och så mycket som är snyggt.

Nu är det köket jag våndas med. Vårt kök blir ganska stort,( lite drygt 30 kvadrat) men det finns nästan inga väggar, från köket kan man komma in i vardagsrummet, hallen och groventren, Där det stora matbordet ska stå är det dubbeldörrar på vardera sida som leder ut till altanerna.
Det innebär att man får tänka lite annorlunda för att hitta den optimala lösningen och efter att ha skissat i flera veckor på köket tror jag att jag har hittat rätt, det känns bra. Men jag väntar några veckor innan jag lämnar in ritningen till Allarängens snickeri så jag verkligen är 100.

Köket blir ett L-kök där spisen ska stå i mitten på den långa delen och diskbänken kommer i den vänstra delen. Där blir det ingen vägg. Högskåpen samlas på höger sida.

Skåpen ska platsbyggas med utanpåliggande socklar och innanpåliggande luckor. Spisen ( som är den enda vitvara som kommer att synas) blir den franska Lacanche spisen 1 meter bred. Vi har den i lägenheten i Frankrike. Så vacker att titta på, den är som en möbel. Finns i massor av färger, jag tror jag vill ha en grön.Skafferi typ det som Kvänum har , där ska micron byggas in så man slipper se den. Den lilla köksön får likadana luckor som övriga köket på den sidan som är mot spisen och sidan ut i rummet kommer att byggas som en gammal köpmansdisk. Ett vackert vitrinskåp bredvid vedspisen och på motsatta sidan en liten hörna där vi kan sitta och äta när det bara är vi två.

Så här går mina tankar idag, ska bli kul att se hur många gånger jag kommer att ändra mig innan allt är klart. Vi får se hur mycket om stämmer när bilder på det färdiga köket kommer.

Fortfarande är det många val kvar att göra i köket. Trägolv eller klinkers. Pärlspont eller tapet? Vita eller gröna luckor? Sten eller träbänkskiva?

Jag tog en bild på en skiss jag gjort. Den är egentligen bara för mig och mitt huvud.

Ha det!
Cicci


































februari 03, 2013

Tvättstuga

Nu har äntligen utbyggnaderna på huset börjat ta form. Nu kan man se hur några av dom tillbyggda rummen kommer att bli. Ett av rummen som har fått väggar är vår blivande tvättstuga. Från början var det tänkt att vi skulle ha tvättstugan kvar nere i källaren , men i sista stund bestämde vi oss för att utnyttja ett hörn innanför groventren och lägga tvättstugan där. Det innebär att huset får en vinkel som inte blir arkitektoniskt helt snyggt, men vinningen blir så stor så vi valde detta alternativet i alla fall, vi får plantera något buske som trollar bort det,

Tvättstugan blir drygt 10 kvadrat. Rummet har två fönster som gör det hela lite svårare när man ska inreda och det gäller att utnyttja ytan optimalt.
När man kommer in i tvättstugan så kommer en vask med skåp och hyllor direkt på vänster sida. Längst långväggen mot vardagsrummet kommer tvättmaskin, torktumlare ( som vi aldrig använder men väljer att ha i fall att) och ett städskåp. Över maskinerna kommer det att sättas upp tvättlinor. Det tycker jag är det bästa sättet att torka tvätt. I hörnet rakt fram kommer strykbrädan att stå. Kontakt på väggen redan inplanerad. Spottar i taket, pärlspont i någon snygg färg på väggarna och klinkers på golvet. Klart.

När vi var på mässan i Paris köpte vi in lite kul småprylar att ha i tvättstugan. Frankrike är ju parfymernas land och det finns så mycket olika prylar som man ska ha i hemmen så det doftar gott. När vi stod där bland alla burkar och flaskor och försökte läsa vad dom innehöll kom det fram en ung charmig kille och frågade om vi behövde hjälp, vi började fråga vad det var i dom olika burkarna och han berättade att i den stora vackra glasburken var det tvålflingor i olika dofter som man använde som tvättmedel, en annan liten burk innehöll pulver som man strödde ut på golvet när man dammsög så att det skulle dofta gott i rummen, när vi pekade på en sprayflaska som såg ut att innehålla vatten tittade han på oss och frågade om vi inte har sånt i Sverige, hur vi i så fall fick till det i sängen, vi förstod inte vad han menade och då berättar han att det här har man när man är sugen på sex, då lyfter man täcket, sprayar lakanen så dom doftar gott ( det fanns nog 20 olika dofter) och när mannen kommer in i sovrummet och lyfter på täcket och känner hur gott det doftar så vet han vad som gäller. Detta berättat på den härliga brytningen som fransmän får när dom pratar engelska. Alla som har sett Rosa Pantern vet vad jag menar. Klart vi köpte det. Vi kommer att öka barnafödandet i i Sverige med minst ett halvt barn. Man kan även använda det när man stryker, det är det vanligaste användningsområdet berättade den kvinnliga säljaren som stod bredvid när vi hade rodnat klart. Beräknad leverans i april.

Jag är övertygad om att det är roligare att tvätta och stryka om man gör det i ett vackert inrett rum. Det finns många roliga skyltar, burkar och korgar att dekorera med. Ett par söta randiga gardiner med prickigt band kan piffa upp en tråkig tvättstuga. Finns även i beige. Visar bilder på några småsaker som kan piffa till tvättstugan. Allt finns i vår butik. Längtar efter att få sätta igång. Får drömma och planera någon månad till innan det är dags.

Idag är det ett fantastiskt vinterväder, jag gjorde fel val. Istället för promenad innan jobbet låg jag kvar i sängen och skrev den hör bloggen. Men det kändes roligare just då. Nu är det dags att åka till jobbet.

Kram Cicci