januari 26, 2013

Växthusdröm

Nu när det känns riktigt kallt och långt till vår och sommar ligger jag i sängen och funderar på hur mitt växthus ska se ut. Det är konstigt att jag som inte är speciellt intresserad av trädgårdsskötsel och odling längtar efter ett växthus. Jag tror det är bilden av vinrankor i taket, solmogna söta tomater i vackra terracottakrukor, träd som dignar av saftiga persikor och doften av överdådigt blommande växter. Själv sitter jag i en knarrig gammal rottingfåtölj iklädd stövlar, solhatt, shorts och linne och njuter av livet. Långt borta är bilden av svampangrepp, uttorkade växter som bränts sönder av solen, beskärning av vinet och uppbindning av allt som växer. Ingen tanke finns på ogräsrensning, gödning, plantering, passning inför frostnätter och framförallt ingen tanke på vem som ska sköta det när jag är i Frankrike. Alexandra?

Jag vill ha ett ganska stort växthus av trä, vitmålat med en dubbeldörr på långsidan, det ska finnas plats för vackra saker och mysiga fåtöljer med plädar för lite kyligare höstkvällar. Ett vackert tegelgolv och gamla tunnor på utsidan som samlar upp regnvatten. Runt 20 kvadrat tror jag blir lagom.

Det verkar vara väldigt mycket att ta ställning till förutom storlek, automatisk öppning av fönster, ventilering, väv att kunna täcka med om det blir för varmt, ska man ha el och vatten, värme på vintern, ja, listan kan bli hur lång som helst så är det någon som har erfarenhet och lite tips att bidra med så hör gärna av er.

Det finns ju hur många olika modeller som helst att välja mellan, vi tänker bygga vårt själv. ( är det någon dom har erfarenhet av det?), dom här två målade vita tror jag skulle kunna bli vackra med vacker stensättning utanför, sittplatser, odlingsbäddar och några lummiga träd.

Det översta kommer från Hartley Botanic trädgård och det understa från glasbackens växthus.

Kram Cicci











januari 21, 2013

Sammanfattning av Stockholm och Paris

Nu har vi avslutat 3e dagen i Paris. Massor av intryck, bra inköp och vi är fulla av inspiration.
Det som är det svåra att åka på inköpsmössor är som ni förstår inte att hitta något fint för det finns det... Massor av fina saker vill jag lova. Det svåra är att hitta fina saker till bra pris som passar in i vår butik. Visst kan man mixa men det får inte se spretigt ut. Vi hittade tex på Formex massor av fina saker som är lite udde och moderna. Det funkar inte i vår butik... Ännu skall jag tillägga.
I Paris är det ännu värre. Underbara saker men väldigt dyra saker. Vi tycker vi har hittat en mix som kan passa oss just nu till helt ok priser.

Här kommer en liten sammanfattning i bilder på vad vi köpt. Vi har köpt mer men har inte bilder på allt ännu. Svårt att ta bilder i Paris. Dom blir väldigt sura..

Sänglinne från Pelle Vävare
Nyheter från Ib Laursen
Nyheter från Gerbera
Konfekt från gastronom
Lampor från Italien och Grekland
Underbara trädgårdsslangar
Mer vaxdukar från au maison ( väldigt efterfrågade efter vi satte upp dom på cafet)
Äntligen mer traktorstolar. Många som väntar på dom.
Vi har köpt massor av mysiga franska tvålar, dofter och presentförpackningar.

Mer kommer när jag fått bilder på allt




































januari 20, 2013

Lite förhandsvisning från mässan i Paris

Paris har levererat i år! Snygga inspirerande montrar! Mycket färg. En underbar mässa i ett snöigt Paris..
Några av inköpen

Världens sötaste lampor.. Bara vi som har dom i Sverige vilket vi är superstolta över. Dessa lampor har funnits med sista tiden i flertalet tidningar såsom Claire, vouge

Sen har vi köpt in fler underbara lampor från Grekland. ( kvinnorna)
Dessa är vi faktiskt också ensamma om i Sverige fast dom är inte lika kända.

Dessutom har vi köpt världens finaste brandsläckare. Snygga att ha framme! 10 års gratis påfyllning ( hoppas inte det skall behövas men om så är det så)

Fortsätter imorgon.

Hej hej











januari 14, 2013

Nyheter från European Culture

Nu har vi fått in lite nyheter från European Culture. Så fina färger. Herrejösses vad man längtar till stekande värme och grillningar. Jag kommer uppdatera hemsidan på kläder under morgondagen. Har en hel del nytt som inte kommit ut ännu.
Tyvärr funkar det inte att infoga bilder just nu men gå in och kika på vår facebookssida om ni vill se mer.
Facebook/ Blommigt & Prickigt

Alexandra



januari 13, 2013

Viktigaste inredningsdetaljen

Vi fick en sådan fin skylt idag som jag är tvungen att visa. När vi inreder och stylar, mixar och matchar i våra hem är det viktigt att vi tänker på vad som gör vårt hus till ett hem.

Kram Cicci



januari 12, 2013

Smarta hem

Nu har äntligen killarna kommit tillbaka från julledigheten så det börjar hände lite saker i huset igen. Fortfarande i mitt tycke tråkiga saker som görs nu. Dom håller på att göra i ordning för inkoppling av värmesystemet som ska vara ute i ladugården. Vi ska ha allt ved, pellets, solvärme mm. Från ladugården går det en kulvert över gårdsplanen ner i husets källare där teknikrummet kommer att ligga., Inte så spännande men eftersom jag vill ha värme i huset och gästhuset, tempererad pool och varmvatten i kranarna så måste det ju göras. Det blir vattenburen golvvärme överallt så man slipper dom i mitt tycke tråkiga elementen. Solpanelerna är ju inte heller någon rolig historia, men dom kommer att sitta på baksidan av ladugården så dom kommer inte att synas.

Yngste sonen är elektriker och det är han som hjälper oss få fram rätt belysning utomhus . Något som jag inte har så stor erfarenhet av. Han har redan ordnat belysningen på ladugården. Det är så vackert när det lyser på kvällen.

I veckan har jag även gått igenom alla rummen med elektrikern så han får börja rita elschema, Det gäller att ha planerat var vi ska ha taklampor, var tvättmaskin och torktumlare ska stå,var alla vitvaror ska komma osv. Sedan får man tänka till så man får kontakter där man vill ha dom tex för strykjärnet och i köksön, för mikrougnen som jag gömmer i skafferiet. ,Vi ska även ta ställning till var telefon och Tv ska vara någonstans.. Huset som vi bor i nu är väldigt mörkt så vi planerar in många fler ljuspunkter i nya huset. Det kommer att bli ett så kallat smart hem, dvs vi ska kunna styra belysningen och ljudet i dom olika rummen via mobil eller fjärrkontrollen. Det ska vara väldigt smidigt och enkelt att sköta när man väl har programmerat in hur man vill ha det.

Vi har även börjat titta lite på hur hus, pool och trädgård ska belysas. Jag vill att det ska kännas lagom upplyst när man har parkerat bilen och man ska ta sig in i huset. Även altanerna ska ju ha rätt belysning så det blir trevligt att sitta där och att det finns kontakter på rätt ställe så man kan ha en fin gran till jul som lyser utan att man ska behöva kliva över sladdar eller kunna sitta ute och rosta bröd eller grädda våfflor.
Lika viktigt som det är med lite softad mysbelysning, lika viktigt ät det att man kan få rejäl belysning om man behöver det. Av den anledningen ska jag ha dimmer på alla tändknappar.. Det är underbart när man går upp på morgonen att få en lite mjukare belysning framför allt i badrum och kök. Det har varit lite svårt att hitta glödlampor som fungerar när man har dimmer men det verkar som om det problemet är löst nu. Vi kommer att blanda taklampor, bordslampor, inbyggd belysning i fönsterkarmen och några spotlights.Spotlights är inte min favoritbelysning men helt ok om man inte har hela taket fullt. Framför allt inte när man har så lågt i tak som vi har ( 2,15)

Jag visar några lampor som jag tycker är väldigt vackra, den översta är Johans Carpiers lampa, den andra är Josef Franks klassiska taklampa. Dom andra två bilderna kommer jag inte ihåg var jag har fått ifrån. Kopparna är ett litet pyssel som man kan göra själv.Limmar ihop kopp och fat, borrar i botten och kopplar in elen. Jättesnyggt på rätt ställe.

Hej så länge
Cicci










januari 10, 2013

Ny tävling!

Ni har väl inte missat att vi har en ny tävling på gång på vår Facebook. Gå om och Gilla Blommigt & Prickigt på Facebook så ser ni reglerna! Det är detta ni tävlar om! En gratängform för 8 pers och 2 st muggar i en underbar lila från Gerbera! Lycka till

januari 02, 2013

Golv och färger

När man renoverar eller bygger nytt upptar huset hela ens vakna tid. Man tänker på olika lösningar, man skissar på olika förslag, man tittar på bilder hur andra gjort och man försöka skapa en visuell bild av hur huset ska se ut när allt är klart. Jag brukar blunda och vandra runt i huset och känna om möblerna står rätt. Ja, lite knäpp är jag.

Två saker tycker alltid jag är extra svårt att bestämma, vilket golv man ska ha och färgsättningen i dom olika rummen. Det finns ju så många olika stilar, så mycket som är snyggt. Det viktigaste valet är golvet, det är ju ingenting man byter. Det innebär att det ska vara tåligt och tidlöst. Framför allt gäller det att hitta ett klinkers och kakel till badrummet som känns lika snyggt om 15 år som det gör idag. Jag tycker man ska akta sig för färger och mönster som är trendiga just nu. Sånt som är väldigt inne år ett är väldigt ute år två och i ett badrum kan man ju lätt byta färg på handdukar och annat smått och få stora förändringar. Efter mina år i Frankrike är jag också lite anti till helkaklade badrum, första gången jag skulle renovera ett badrum där nere tittade killen i affären lite konstigt på mig när jag visade upp skissen på mitt badrum och så frågade han om vi även helkaklade våra kök i Sverige.

För att ett hem ska kännas harmoniskt ska man göra så få val som möjligt, man väljer ett golv i hela huset, man väljer ett klinker som man lägger i alla rum som ska ha klinkers. Man väljer en färgskala och håller sig till den. Jag menar inte en färg jag menar en färgskala. ( jag återkommer om det längre fram det får ha ett eget inlägg) Det skapar en bas som ger hemmet ett lugn. Man låter alla stoppade möbler vara enfärgade och frossar sedan i blommiga och prickiga ( kul) rutiga och randiga och alla andra härliga mönster i kuddar, plädar, mattor. Sedan byter man när man tröttnat. Jag är lite kluven till valet av gardiner, men säger enfärgat till dom flesta rum med undantag av kök där det kan behövas lite mönster och färg eftersom det är så mycket trä. Då kan ett par mönstrade gardiner göra köket mer ombonat. Nu tänker ni att jag är tråkig, och då säger jag kanske, men om ni försöka tänka på platser eller hem där ni har mått bra så finns det ofta en bas som gör att den känslan infinner sig, vi behöver inte gå längre än till naturen, den har olika färger olika delar av året men hösten har sin färgskala och våren har sin. Det tror jag är en av anledningarna till att naturen skapar ett lugn inom oss och det är den känslan ett hem ska ge.

Inga bilder denna gången, nu är det bara visuellt.

Kramar